Stationaire Inspectie

Stationaire InspectieHet stationair inspecteren wil zeggen dat er een inspectie vanuit de put wordt uitgevoerd. Men ziet dus maar een deel van het riool, maar door deze techniek kan men toch een goede indruk krijgen van de toestand waarin het zich bevindt. Het gaat snel en is financieel aantrekkelijk omdat reiniging niet nodig is.

Er zijn meerdere technieken waarvan wij er hier twee behandelen:

Foto inspectie

Deze techniek wordt uitgevoerd met behulp van een volautomatisch fototoestel welk aan een statief in de put wordt gelaten en voor de te fotograferen streng moet worden geplaatst.

Het inspectiesysteem heeft veel financiƫle voordelen omdat het bijzonder snel is en in een ongereinigd riool kan worden uitgevoerd. Ook de putten die niet in de openbare weg liggen kunnen worden gefotografeerd. De classificatie aan de hand van de geldende norm wordt later bijgevoegd.

Doordat deze methode stilstaande beelden oplevert kunnen sommige toestandsaspecten door de camera worden gemist. Om dit te ondervangen is het wellicht beter om een stationaire put video-inspectie uit te voeren.

Video inspectie

In tegenstelling tot de stationaire fotoinspectie, waarbij het gaat om stilstaande beelden, is deze techniek bedoeld om snel en toch zeer doeltreffend inspecties uit te voeren aan een kompleet rioolsysteem.

Vaak wordt deze techniek gebruikt om een deel van het systeem globaal te onderzoeken. De resultaten zijn completer dan bij put foto-inspectie vanwege de bewegende beelden, bovendien heeft de camera een zoomobjectief.

Ook deze techniek is te gebruiken in ongereinigd riool, ernstige vervuiling kan echter de resultaten beĆÆnvloeden.